maandag 24 mei 2021

Tosha zit al op de helft


Het vrouwtje en Tosha zijn al een paar maanden met de agility training bezig. Nou ja, dat is misschien wat overdreven uitgedrukt, want in het begin hebben ze voornamelijk balans en coördinatie oefeningen gedaan. Maar er kwamen natuurlijk steeds meer echte agility oefeningen bij. En dat gaat nu al echt supergoed. Tosha kan nu al een parcours lopen met negen toestellen. Dat is ongeveer de helft van een debutanten parcours. Wauw, ik vind dat echt super! En rennen kan ze, dat zouden jullie een keer moeten zien. Razendsnel is ze en heel erg wendbaar.

 


Door corona is de training nu anders dan anders. Romy en ik zaten allebei in een groep met maximaal zes mensen. We hadden iedere week een uur training. Tosha heeft slechts om de week training in haar eentje en dan meteen twintig minuten. Statistisch gezien is dat natuurlijk ook tien minuten per week, want bij zes mensen in een groep komt dat op hetzelfde neer. Maar toch is dat iets anders. In een groep maken wij immers ook kennis met andere honden en is er wat afleiding. Ook is de insteek van de training veranderd. Het vrouwtje moet Tosha een aantal zaken zelf bijbrengen. Het is dus een soort doe-het-zelf training. Haha.

 

Ayda 12 weken

Geen paniek, het laatste gaat het vrouwtje eigenlijk heel goed af. Onze achtertuin is inmiddels veranderd in een soort agilitybaan. We hebben een tunnel, wip, palen, sprongen en sinds kort ook een eigen kattenloop. Aangezien onze tuin voor al die spullen tegelijk een beetje te klein is, moet regelmatig wat opgeruimd en verwijderd worden, maar dat maakt niet uit. Vrouwtje zet de kattenloop iedere keer weer met plezier neer. Tosha leert, net als Romy, de runnings. Dat houdt dus in dat zij aan het eind van de kattenloop niet hoeft te wachten, maar dat ze gewoon het raakvlak moet raken en daarna mag doorlopen. Voor een mens klinkt dat waarschijnlijk niet echt moeilijk, maar geloof me, voor ons hondjes is dat geen makkelijke taak. Waarom helemaal naar beneden lopen als je er ook eerder vanaf kunt springen? Dan kun je immers weer snel achter het vrouwtje aan. Dat is echter niet de bedoeling. Romy heeft er ruim twee jaar over gedaan vóór zij dat systeem helemaal onder de knie had. En Tosha? Die heeft er weinig moeite mee. In nagenoeg alle gevallen raakt zij het vlak. Jeetje, hoe doet zij dat? Ze mag nu natuurlijk nog niet de hele kattenloop doen, want dat is te veel. Eerst heeft ze het vanaf de schuine plank geleerd en inmiddels staat ze al boven op de rechte plank en nog steeds gaat het geweldig. Knappe zus heb ik toch. Echt trots op. Ook de palen brengt het vrouwtje haar zelf bij. Die staan ook al vrij dicht. Maakt Tosha niet uit, zij rent er gewoon doorheen. Dus de trainer wordt eigenlijk niet gemist. Gaat ook zonder.

 

Kasteel Heeswijk

Het weer was de afgelopen weken niet echt lenteachtig. De hemel was vaak grijs, het was frisjes en regelmatig hadden we regen. Maar dat maakt ons natuurlijk niets uit. Het weer was goed genoeg om weer op kastelentour te gaan. Half mei waren we bij kasteel Heeswijk, dat eigenlijk vrij dicht bij ons in de buurt ligt. Eigenlijk raar, want volgens mij zijn we daar tot nu toe slechts één keer geweest. Geen idee waarom dat zo is. Sinds ons laatste bezoek is er het nodige veranderd. Ze hebben nu de parkeerplaats helemaal naar de andere kant verplaatst, dus dat was even zoeken. We hadden daar weinig mensen verwacht. Het weer was immers niet echt denderend en het kasteel zelf was nog steeds gesloten. Al gauw merkten we dat we dat volledig verkeerd hadden ingeschat. De parkeerplaats was nagenoeg vol.

 


Echt uitgebreide wandelmogelijkheden heb je daar niet. Je kunt een wandeling om het kasteel heen maken, maar dat is het dan ook. Waarschijnlijk is dat de reden dat we er niet vaak komen. Nu was dat natuurlijk perfect voor Ayda. Als je op gewoon wandeltempo wandelt ben je er volgens mij zo klaar, maar met een pup duurde dat wel even. Nagenoeg iedereen wilde kennis maken met onze nieuwe zus en Ayda met hen. Ze is dol op mensen en krijgt geen genoeg van al die knuffels. Uiteindelijk duurde het dus best wel lang voor we klaar waren.

 


Gelukkig was het terras open, maar ja, dat was allemaal anders dan anders. Tegenwoordig zijn nog slechts weinig dingen echt normaal, heb ik het idee. De baasjes moesten een uitgebreid formulier invullen en daarna moesten we in een wachtrij gaan staan. We hadden geluk. Slechts één ander stel voor ons, dus we mochten vrij snel plaatsnemen aan een tafeltje. De baasjes bestelden iets te drinken en te eten en wij gingen een beetje onder de tafel slapen. Van onze tafel uit hadden we zicht op de ingang. Eerst kwamen mensen mondjesmaat die ook op het terras wilden zitten, maar daar bleef het niet bij. Op een gegeven moment stond een lange rij voor de ingang van het terras. Die moesten dus echt geduld hebben. Tussendoor begon het zelfs een beetje te regenen. Gelukkig hadden wij daar geen last van, want wij zaten onder zo’n reusachtige parasol. De mensen in de wachtrij werden wel nat.

 


Het weekend daarop waren we bij kasteel Dorwerth. Daar was ik al vaker met de baasjes. We hebben daar al vele leuke lange wandelingen gemaakt. Het kasteel ligt op het landgoed Duno. Van daaruit kun je de Zilverberg beklimmen en van bovenaf heb je uitzicht over de Nederrijn. Echt prachtig! Duurt wel even voor je daar bent. Wij bleven nu iets dichter bij het kasteel en hebben op die kleine paden gewandeld. Maar jeetje, ook hier was het stervensdruk. We moesten regelmatig opzij om andere mensen te laten passeren.

 


In een weiland langs het pad stonden een paar koeien die heel vriendelijk keken. Vrouwtje was er blij mee, want Ayda heeft eigenlijk nog geen contact met koeien gehad, dus nu was er eindelijk een mogelijkheid.  Tja, wat moet ik nu schrijven? Al snel bleek dat Ayda geen liefhebster is van koeien. Sterker nog, eigenlijk heeft ze helemaal niets met andere dieren. Ik vind dat echt zo vreemd. Romy, Tosha en ik zijn allemaal nieuwsgierig naar andere dieren. Wat is er mis met Ayda? Tosha was wel reuze enthousiast en al snel had ze met een lieve bruine koe vriendschap gesloten. Ook dat was een hele leuke dag. Ondanks al die mensen hebben we toch weer een superleuke dag gehad met de baasjes.

Kasteel Doorwerth


Geen opmerkingen:

Een reactie posten