maandag 14 juni 2021

Romy wordt vijf

 

Afgelopen donderdag (10 juni) was het weer zover: mijn kleine zus Romy was jarig. Ze is nu vijf. Helaas hebben we dit jaar niets leuks ondernomen. Ons vrouwtje heeft namelijk een slijmbeurs ontsteking aan haar knie, waardoor ze amper kan lopen. De dokter heeft nu pilletjes voorgeschreven en laten we hopen dat die snel helpen. Momenteel hebben we tropische temperaturen, dus is het toch te warm om echt ergens naartoe te gaan.

 

Ayda 13 weken

Onlangs heb ik het er al over gehad dat het vrouwtje geen puppycursus voor Ayda heeft kunnen vinden, omdat alle cursussen al helemaal vol zaten. Vrouwtje traint natuurlijk regelmatig met haar, want ze moet natuurlijk iets leren, maar echt naar school gaan is toch iets anders. Andere sfeer, andere mensen, andere honden. Wij hebben allemaal heel leuke herinneringen aan onze schooltijd en we vonden het jammer dat Ayda dat niet mee mocht maken. Na lang zoeken is er nu eindelijk een cursus voor Ayda gevonden. Geen puppycursus, maar een zogenaamde kwispelcursus. Die is het vervolg op de puppycursus.

 

Romy op haar 5e verjaardag

Gisteren was het zo ver: vrouwtje en Ayda gingen ondanks de pijnlijke knie van het vrouwtje naar de kwispelcursus. Die cursus is nu bij een andere hondenschool waar Romy, Tosha en ik waren. Het was dus afwachten hoe dat beviel. Het eerste wat het vrouwtje opviel was dat alle pups uitgebreid met elkaar mochten spelen, terwijl ze allemaal aan de riem zaten. Het vrouwtje heeft altijd geleerd dat dat absoluut uit den boze is en ze is daar ook totaal geen voorstander van. Ze wil namelijk niet dat we denken dat we overal met aangelijnde honden mogen spelen. Als we aan de riem lopen, moeten we braaf naast het vrouwtje lopen, en niet met iedereen spelen. Hartstikke onhandig zoiets. Als we los zijn mogen we wel met iedereen spelen. Vrouwtje ging dus meteen met de trainer in discussie en uiteindelijk moest hij knarsetandend toegeven dat het vrouwtje wel gelijk heeft met haar stelling.

 


Op onze oude hondenschool kwamen tijdens iedere les meerdere commando’s aan bod, zoals zit, af of blijf. Tussendoor mochten altijd vragen worden gesteld. Die werden kort en bondig beantwoord en daarna werd er verder getraind. Die manier van trainen past ook goed bij het vrouwtje, want ze houdt wel van een beetje opschieten. Bij de nieuwe hondenschool is dat allemaal anders. Geleerd hebben ze nagenoeg niets, begreep ik. In het begin werd één keer voorroepen getraind. Dat deed Ayda perfect. Het vrouwtje hoeft maar even haar naam te roepen of ze staat al naast haar. Daarna moest netjes wandelen worden geoefend. Ook dat ging prima. De rest van de les bestond uitsluitend uit mondelinge uitleg over dingen die het vrouwtje allang weet.

 


Dat doet me allemaal denken aan mijn puppycursus. Toen zaten we ook op een andere hondenschool. Daar werd ook ontzettend veel gepraat en dat op een manier dat je altijd het gevoel had dat je bij de zielenknijper zit. We hoefden net niet op een stoel te gaan liggen. Haha. Echt geleerd hebben we daar niets. Dat was sowieso een heel aparte cursus. Zodra het drie druppels regende werd de hele les gecanceld. Het vrouwtje was op een gegeven moment zo gefrustreerd dat we die cursus niet eens afgemaakt hebben. Gelukkig konden we toen meteen bij de andere hondenschool beginnen, waar ik vervolgens nog lang met veel plezier getraind heb.

 


Aan het eind van de les mochten dan nog alle pups los. Ook daarvan is het vrouwtje geen voorstander. In de groep zitten namelijk verschillende honden, ook honden die al vrij groot en nogal wild zijn. Ayda werd meteen volledig ondergesneeuwd door die grote honden en dat vond ze drie keer niets. Vrouwtje heeft er snel een eind aan gebreid. Nou, als ik het goed inschat wordt die kwispelcursus geen succesverhaal.

 

Tosha 15 maanden

Gelukkig heeft vrouwtje nog iets anders voor Ayda in petto, namelijk een puppy fun cursus. Bij de KC, waar het vrouwtje al jaren in het bestuur zit, wordt in de zomermaanden over het algemeen een zomer puppycursus gegeven. Helaas zijn er veel te weinig trainers voor die cursus, daarom gaat die dit jaar niet door. In plaats daarvan is er een fun cursus. Zijn slechts drie lessen, maar het klinkt veelbelovend. Lopen op vreemde ondergronden, door een tunneltje, verschillende soorten spelletjes,  maar ook serieuze oefeningen zoals netjes aan de riem lopen, zit, af en blijf. Vanaf begin juli zijn Ayda en het vrouwtje welkom.

 


De corona maatregelen worden steeds meer versoepeld en met een beetje geluk mogen we volgende maand weer wedstrijden lopen. Voor mij zit er voorlopig helaas nog geen wedstrijd bij, maar Romy staat wel ingeschreven voor de eerste wedstrijd van dit jaar. Ik mag in ieder geval in september weer in Limburg lopen en als bij de Fhn wedstrijden zijn mag ik daar natuurlijk ook lopen. Vrouwtje heeft inmiddels ook voor Tosha een werkboekje bij de Raad aangevraagd. Dat heb je namelijk nodig om een startlicentie aan te vragen. Is misschien een beetje voorbarig, maar ja, het kan ook geen kwaad als je al in het bezit bent van een werkboekje. De licentie is namelijk zo aangevraagd. Oh, voor ik het vergeet. Ook Ayda kreeg zo’n twee weken geleden ineens prikoren. Vrouwtje heeft meteen kauwgom geplakt. Tosha vond dat helemaal niets en heeft de kauwgom binnen een mum van tijd weer uit de oren van Ayda gehaald. Inmiddels heeft ze echter geaccepteerd dat puppy kauwgom in de oren moet hebben.

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten