zondag 26 februari 2023

Ayda wordt twee


Februari is bij ons tegenwoordig de feestmaand, want Tosha en Ayda zijn allebei in februari jarig. Ze schelen precies één jaar en één week. Vorige week vrijdag was het feest en deze week vrijdag (24 februari) dus ook. De vrijdag is eigenlijk niet de meest gunstige dag om jarig te zijn, want dat is de trainingsdag van mijn zussen. Eentje – de ene week is dat Romy en de andere week is dat Tosha – traint dan ’s ochtends bij trainer Jan en Ayda en degene, die niet bij trainer Jan heeft getraind, trainen ’s middags bij trainer Johan. Tja, het is een heel schema om bij te houden tegenwoordig.


                                                             

Onze jonkies vonden het allemaal prima, die zijn helemaal gek op de trainingen. Maar ze moeten natuurlijk ook nog veel leren. Ayda doet het al echt super. Ze is al erg zelfstandig en gaat toestellen en lijnen zelf zoeken. Het aanleren van de toestellen verloopt helaas nog niet altijd soepel. Eerst was er het kattenloopprobleem. Ze deed de kattenloop fantastisch, tot ze op een dag besloot dat dat een eng toestel is. Ze wilde er niet meer op. Trainer Jan heeft de kattenloop dus weer lager gezet, zodat die minder eng is. Een paar keer op die manier getraind en wat doet Ayda? Rent vervolgens als een gek over de kattenloop. Was dus blijkbaar ineens niet meer eng.

 


Daarna hadden we het schuttingprobleem. Vóór we naar Denemarken op vakantie gingen, deed ze die fantastisch. We kwamen terug van vakantie en wat denken jullie? Ja hoor, ook de schutting was ineens een eng toestel. Wilde ze helemaal niet meer op. Gelukkig kan de schutting van trainer Jan lager gezet worden. Dat is weliswaar een hele klus, maar ja, het kan. Diverse keren getraind, maar echt van harte wilde ze er niet overheen. Vrouwtje huurt een hal om te trainen en wat doet Ayda? Gaat zonder problemen over de schutting en is duidelijk nergens bang voor. Tja, en nu hebben we het wipprobleem. Vrouwtje is nu bezig om dat weer op te lossen. Het wordt echt nooit saai met onze jongste telg.

 


Gisteren was de jaarlijkse carnavalswedstrijd in Den Dungen, waarvoor vrouwtje Tosha en Ayda ingeschreven had voor de open klasse. Over het algemeen is de open klasse voor de tweede en derde graad, dus veel te moeilijk voor een beginner. Helaas was er echter geen eerste graad. Je kon alleen kiezen tussen debutanten en open. Gelukkig valt de moeilijkheidsgraad bij dat soort wedstrijden reuze mee. Tot onze verbazing deed Tosha het vrij goed. Alle parcoursen zonder diskwalificatie uitgelopen en twee keer een vierde plaats. Dat is echt een super prestatie, want daar liepen ook echt ervaren combinaties. Dat plakken van Tosha is natuurlijk nog steeds een probleem, maar het ging eigenlijk vrij goed. Ayda slaat nog geregeld sprongen over, maar jeetje, wat doet ze het al goed. En in geval van twijfel kiest ze – net als Romy – voor de tunnel. Tja, en dan heb je natuurlijk meteen een diskwalificatie. Maar het gaat al echt de goede kant op, mijn kleine zus moet alleen nog een beetje ervaring opdoen.

 


Vrouwtje heeft Tosha en Ayda nu ingeschreven voor een paar echte eerste graad wedstrijden, wat tegenwoordig helemaal niet meer makkelijk is. Voor iedere wedstrijd moet op maandagochtend om zeven uur worden ingeschreven. Toen ik en Romy begonnen had je volop eerste graad wedstrijden. Vaak waren er ook dubbele wedstrijden, waar je ’s morgens twee rondjes kon lopen en ’s middags ook. Liep je foutloos, dan kon je dus al vier u’tjes op één dag lopen. Dat schoot lekker op. Momenteel heb je echter bijna geen eerste graad wedstrijden meer, alleen nog promotiewedstrijden, waar alle klassen lopen. Dat houdt dus in dat een paar honderd combinaties inschrijven voor slechts een handjevol plekken. Bij sommige van die wedstrijden staat bijna driekwart op de wachtlijst. Vrouwtje doet het met inschrijven eigenlijk nog niet zo slecht. Ze is inmiddels gepromoveerd tot professionele knoppendrukker, wat nogal knap is, want druk maar tegelijkertijd op twee, drie of vier knoppen. Lijkt me niet zo makkelijk. Na rechts en links op de wachtlijst te hebben gestaan, mogen Tosha en Ayda nu wel af en toe bij een wedstrijd meedoen en zelfs voor Romy was er nog plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten