maandag 12 augustus 2019

Roscheider Hof en Irreler watervallen


Vanochtend stond een bezoek aan het openluchtmuseum Roscheider Hof in Konz op de planning. Dat is een stuk kleiner dan het openluchtmuseum in Arnhem, maar niet minder interessant. Ze hebben daar klein dorpje en een gehucht, met allerlei gebouwen die van binnen bezichtigd konden worden. Er was bijvoorbeeld een café en het huis van een weversgezin. Romy en ik mochten helaas niet mee naar binnen. De baasjes moesten dus om de beurt gaan kijken.




Een kamer van vroeger

Het leukst was het grote hoofdgebouw. Daar was een winkelstraat, met onder andere een hoedenwinkel, de spreekkamer van een dokterspraktijk, dames- en herenmodezaak, een lampenmanufactuur enzovoort. Ook was er een architectenkantoor uit de tijd waar architecten nog aan de tekentafel huizen ontwierpen. De winkelstraat was zodanig opgezet, dat je je meteen decennia terug in de tijd gezet voelde.




In het hoofdgebouw waren ook verschillende beroepen uit de twintigste eeuw te zien. Je had een bakker, slager, een apotheek waar talloze bruine flesjes stonden, een praktijk van een tandarts met heel aparte apparatuur en een kruidenierswinkel. Daar kochten mensen vroeger hun levensmiddelen. De kruidenier had echter ook een sociale functie, want hier hoorde je ook hoe het met een zieke dorpsbewoner ging en of de koe van een boer al gekalfd had. Sociale media kenden ze in die tijd immers niet. Jammer dat Romy en ik ook hier niet mee naar binnen mochten.

 
Irreler watervallen

’s Middags zijn we naar Irrel gereden, waar de gelijknamige watervallen liggen. Nou ja, waterval is eigenlijk een te groot woord, het is eerder een soort stroomversnelling. We hoefden niet ver te wandelen, het is slechts een klein stukje lopen vanaf de parkeerplaats. Er zijn twee mogelijkheden om de waterval te bekijken: je kan op een houten brug gaan staan en de waterval van bovenaf bekijken, of je blijft beneden en bekijkt de waterval van daar uit. In het laatste geval houdt dat echter in dat je over een hoop keien moet klimmen. Voor Romy en mij is dat totaal geen probleem. Wij vonden dat superleuk. Is ook niet zo moeilijk met vier pootjes. De mensen hebben er meer moeite mee. Soms niet zo handig om slechts op twee beentjes te lopen. Het baasje probeerde het op mensenmanier, dus op twee benen. Ging niet zo denderend. Het vrouwtje was slimmer. Die gebruikte ook haar handen en dat ging echt goed.




Vanavond hebben we een wandeling gemaakt om het Ulmense maar. Dat is vrij klein en daar valt ook weinig te zien. Vonden wij niet zo erg. Wandelen is altijd leuk, maakt ons niet uit waar. 

Het Ulmense maar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten